Titel: Mor min berättade ett äventyr, ….

Meddelare: Johan Månsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

Mor min berättade ett äventyr, som hon var vittne till, då hon tjänade piga i Rossjö. En dag fick rossjöborna höra skott smälla borta på deras skog, och de förstod, att det var någon från Orundsjön, som var ute och tjuvjagade. Så gav sig Erik Månsson iväg, dit han hörde skotten och hittade också mycket riktigt rätt på älgen, som de skjutit. Han hade velat ha med grannen också, men, fastän de var bara två bönder i byn, var de så osams, att denne ej kunde förmå sig därtill. En del av köttet och älghuden hade Sigfrid Jonsson i Rossjö tagit, resten tog Erik. Då Sigfrid kom tillbaka, och köttet var borta, förstod han, vart det tagit vägen, och så sade han: "Vill rossjöborna ha kött, så nog ska de få kött". Ej långt därefter rev björnen ihjäl skällkon och märren för Erik Månsson, så att det såg ut, som skulle den andre kunna hämnas genom att "ställa björnen".

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.